КАРТИНИ МАСЛЕНА ЖИВОПИС

 

ВТОРА ИЗЛОЖБА С МАСЛЕНИ КАРТИНИ

 
Втора самостоятелна изложба маслена живопис на Стефан Прокопиев
Колаж с фрагменти от постера за изложбата. Дизайн: Пл. Захариев (Studio PlaZa)
Музей
БОРИС ХРИСТОВ София

8-23 декември 2014 г.

На 8 декември 2014 г. бе открита Втората самостоятелна изложба с маслена живопис на Стефан Прокопиев. На откриването присъстваха приятели, близки, гости и почитатели на изкуството на младия художник.

Видео от откриването може да гледате ТУК


Гост на откриването бе и големият български художник Михаил Камберов, Доктор хонорис кауза на изкуствата.
Част от словото на един от най-титулуваните български художници и неговата оценка за качесвата на Стефан, за постиженията му с изложените платна и за потенциала му за развитие, може да прочетете по-долу.Слово на откриването и оценката на неговия учител
големият български художник Михаил Камберов, Доктор хонорис кауза на изкустватаВ качеството си на Посланик на Международната академия на съвременното изкуство,
аз проповядвам живопис на европейско ниво!


Слово на Михаил Камберов
На снимката: Момент от словото на художника Михаил Камберов, Доктор хонорис кауза на изкуствата


"- Почитатели на моя ученик, с изложбата на Стефан, а и с изложбите на всички мои ученици, аз, като Посланик на Международната академия на съвременното изкуство, титла, особено скъпа за мен, дадена ми от Принца на Монако, проповядвам едно развитие на живописта, което е на европейско ниво."
Като чувствителност Стефан е най-най от моите ученици!


" - Стефан е открит, даже прекалено открит към живота да вижда цветовете. И аз току-що споделих с други мои ученици, че той от всичките е най-най като чувствителност.

И ако се придържа към тази негова свръхчувствителност и я развива, той ще стигне много големи върхове.

Тази негова чувствителост към цветовете ще му помага да постига непрекъснато резултати и да създава ето такива прекрасни картини. Стефан за няколко часа може да нарисува една картина, която други могат да правят с години. Значи, за такава чувствителност говорим. За това, което усеща в пространството, в цвета, в композицията и тоналното изграждане."
Нито една картина на Стефан не се повтаря. Значи той се развива!

Втора самостоятелна изложба маслена живопис на Стефан Прокопиев
На снимката: Момент от словото на художника Михаил Камберов, Доктор хонорис кауза на изкуствата

"- Освен това, Стефан бележи постоянно развитие. Когато един художник се развива, това съм запомнил от моя учител Дечко Узунов, той се разпознава по картините. И всеки може да го разбере и да усети неговото развитие. А когато един художник започне да повтаря една, две, три картинии, значи нещо не се развива.

А вижте го Стефан какво прави. Нито една картина не се повтаря! Това е като в музиката. Ако поддържащ през цялото време само един и същи тон, той в един момент ще започне да звучи фалшиво. А в чистата визия на Стефан, която природата му е дала, няма капка фалшимент. Вижте всички тези красиви картини, които той е сътворил.

Пак повтарям: Нито една картина няма еднаква. Значи той има огромен потенциал и енергия в себе си, и тепърва ще продължава да се развива."Стефан притежава чистота на визията, дадена му от природата!

"- Всички големи творци си мечтаят да се докоснат до такава чиста визия. Често давам пример в тази връзка с думите на Пикасо, който е обичал да казва: "Още на десет години рисувах като Рафаел и цял живот се опитвам да рисувам като дете!".


Слово на Михаил Камберов
На снимката: Момент от словото на художника Михаил Камберов, Доктор хонорис кауза на изкуствата

Какво е искал подчертае с това Пикасо и за какво говори?
За детската чистота във визията на картините!


И тук говоря именно за същата тази чистота. Чистота, която Стефан е роден да пресъздава в картините си.
Такива хора са много малко!
"Стефан ми е колега!

"- На мен ми е приятно, че работя със Стефан. Той ми е колега. Казвам му така, както навремето казваше на мен моя учител Дечко Узунов: "Ти си ми колега!". И баща ми като го чу един ден вика: "Какъв колега ти е? Та той е още толкова малък. Още е дете." А Дечко Узунов му казва: "Абе, моля ти се! Виж само той как вижда цветовете!".Втората изложба на Стефан е едно ново постижение!

"- Мисля, че тази Втора изложба на Стефан, е едно ново постижение във всичките му картини, изложени тук и аз му пожелавам все така да върви напред към още нови постижения!".

Откриване на Втората изложба малена живопис на Стефан Прокопиев
Моментите от откриването на изложбата и извадките от словото на художника Михаил Камберов подбра Пл. Захариев (Studio PlaZa)