КАРТИНИ МАСЛЕНА ЖИВОПИС

 

КАРТИНИ ОТ БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИЦИ

 


Още един млад български художник

тръгва по пътя на големите ни майстори на четкатаНа страниците на този сайт може ще се запознаете с творчеството на младия български художник Стефан Прокопиев - живописец, пейзажист. Той е един от талантливите български художници, които тръгват по стъпките на най-големите ни творци в маслената живопис, търсейки същевременно и своя собствен стил и почерк.

Стефан Прокопиев е роден в София, където завършва специалността "Графичен дизайн" в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. Веднага след това продължава да изучава тайните на техниката на масленото платно в Частната школа по живопис на един от най-продаваните в чужбина и най-титулувани български художници - Михаил Камберов - носител на титлата “Доктор Хонорис Кауза“, присъдена му от Международната Академия за съвременно изкуство - Белгия; носител на наградата "Златното платно", считана за "Оскар" в изобразителното изкуство; член на Съюза на българските художници; почетен член на Генералната Асамблея на Есенния Салон в Париж; почетен член на Белгийската Академия за Съвременно Изкуство.

На снимката: Българския художник Стефан Прокопиев с негови маслени картини
На снимката: Българския художник Стефан Прокопиев с негови маслени картини
Творчеството на Стефан Прокопиев започва с първите стъпки на класическия творец, работейки предимно в две академични дисциплини - пейзаж и натюрморт. В основата на художествения му стил личи френския импресионизъм с характерната му сила на светлината в пейзажа. Любимата му техника са нанесените с шпакла маслени бои върху платно.

Рисува маслени пейзажи, отразяващи красотата на видимата част от света, в които и не си поставя за цел да търси нещо отвъд реалното. В някои от маслените му платна ще се докоснете до сюжети на религиозни теми, църкви и манастири.
Други от картините му ще ви обгърнат със спокойствието и мира на българското селско християнство.

В неговата живопис сякаш се вплитат и струят със силна, завладяваща и в същото време спокойна светлина,
душите ни, чувствата и надеждите ни.

Първите свои маслени платна младият български художник излага в Галерията на Музей Борис Христов в София,
където се провеждат и първите му две самостоятелни изложби - 2013 и 2014 г.

Десетки негови платна красят вече частни колекции у нас и в чужбина.


Маслени картини на българския художник Стефан Прокопиев може да видите ТУК


Автор: П. Захариев, София, 2014