КАРТИНИ МАСЛЕНА ЖИВОПИС

 

КАРТИНИ ЗА ДОМА

 

Картини за дома. Какви картини да изберем?На тази страница може да прочетете как по-лесно да намерите в УЕБ САЙТА картина за вашия дом. И още: полезни съвети от специалисти КАКВИ КАРТИНИ ДА ИЗБЕРЕТЕ за дома и КАК ДА ГИ ПОДРЕДИТЕ: картини за хола, картини за спалнята, за трапезарията и кабинета, за входното антре.

Желая Ви успешен избор на картина!
КАРТИНИ ЗА ДОМА

Маслена картина или репродукция? Защо рисуваните картини са предпочитани въпреки по-високата си цена?
Ръчно изработена картина или репродукция?Хората предпочитат по-скъпите маслени платна пред по-евтините репродукции (машинно отпечатани фотографии и картини) по различни причини - от естетиката и уюта в дома, който създават, до културните ценности и колекционерската им стойност.

Една от водещите причини обаче е тази, че хората са убедени в силата на енергийните полета на предметите.

Хората, изучаващи енергийните полета, препоръчват да имаме в дома си ръчно изработени предмети, заредени с положителна енергия. Те предпазват дома от негативни енергии и влияния. Живописните картини, които са създадени от човешка ръка и са докосвани от пръстите на художника, са такива носители на силна положителна енергия. Те пазят обитателите на дома от негативни енергии и го зареждат със светлина! Чували сте и много чудеса за силата на иконите.

Повече за влиянието на положителните енергийни полета на предметите ще откриете в древното китайско изкуство Фън Шуй, което се занимава с хармонизиране на положителната енергия в дома за по-добър и щастлив живот на обитателите й.ВЪРНИ МЕ ПРИ ВЪПРОСИТЕ

КАРТИНИ ЗА ДОМА

Как по-лесно да намерите картина в уеб сайта?Избор на картини от уеб сайта


Ако търсите картини с точно определено съдържание, за ваше улеснение в сайта те са подредени по тематика.

Изберете тематичната галерия, която Ви интересува и разгледайте картините в нея:


Планински пейзажи
Зимни пейзажи
Морски пейзажи
Пейзажи с реки
Пейзажи с езера
Селски пейзажи
Картини с цветя
Картини с черкви и манастири
Натюрморт
Картини реплики
Ако не сте определили предварително съдържанието на картината, която търсите, може да разгледате всички мои картини, събрани на едно място в Общата картинна галерия:

Обща картинна галерияВЪРНИ МЕ ПРИ ВЪПРОСИТЕ

КАРТИНИ ЗА ДОМА

Картините в дома - енергия и емоционално въздействие!
Маслена картина от художника Стефан Прокопиев
На снимката: Маслена картина на художника Стефан Прокопиев ©


Всяка картина носи в себе си емоционален заряд, придаден й от художника. А всеки предмет, който може да въздейства емоционално, притежава енергийно поле, което взаимодейства с нас.

Със силата на своя сюжет и багри картината ни въздейства емоционално, а оттук и енергийно, чрез нашите зрителни сетива. Така, както и музиката въздейства на нашето настроение чрез слуховите ни сетива.

Въздействието на картините върху емоциите на човека обстойно е изследвано от психолозите.

Знаем, че не случайно в болниците картините са със успокояващи цветове и сюжет, и никой не би поставил картина в червено пред хирургията.


Особено богато наследство в тази посока ни е оставено от древното китайско учение Фън Шуй за хармоничната подредба на енергиите в дома така, че неговите обитатели да живеят по-добре.

Ето защо е особено важно да изберем правилно картините за дома.ВЪРНИ МЕ ПРИ ВЪПРОСИТЕ

КАРТИНИ ЗА ДОМА

Картините - духовно богатство за всеки дом!
Маслена картина от художника Стефан Прокопиев
На снимката: Кръстова гора. Маслена картина на художника Стефан Прокопиев ©


Картините в дома не са просто предмети за украса на стените.

Когато картините са правилно избрани и подредени, те се ПРЕВРЪЩАТ в безценно богатство за всеки дом.

Защото правилно подбраните картини в дома:


• създават неповторим уют;

• оживяват и изпълват със смисъл интериора;

• внасят духовна и естетическа хармония;

• зареждат с позитивни емоции и енергия обитателите.

А не са ли именно емоциите и енергията онази невидима сила, която е в основата на семейното щастие?


Нека видим какво ни съветват психолозите и специалистите при избора на картини за дома?ВЪРНИ МЕ ПРИ ВЪПРОСИТЕ

КАРТИНИ ЗА ДОМА

Как да подберем правилно картините за дома?
Маслена картина от художника Стефан Прокопиев
На снимката: Маслена картина на художника Стефан Прокопиев ©


I. На първо място стои вашата лична емоционална преценка

Преди всичко преценете емоционалното въздействие на картината върху вас самите. Ако картината привлича погледа ви, ако "гали" окото ви с багрите си и ви е приятно да я гледате, защото създава у вас положителни емоции - то включете обезателно тази картина в списъка, от който след това ще направите своя окончателен избор.

Има картини, които ще ви въздействат много силно, защото съдържанието им ще ви връща към нещо прекрасно изживяно във вашия живот. На други хора същата тази картина може да не въздействат толкова емоционално, колкото на вас. Но при избора си, вие послушайте своето сърце.

Защото аналогично снимката на скъп за вас човек би ви въздействала много силно. Неговата снимка обаче не би въздействала така емоционално на човек, който не го познава. Затова на първо място се ръководете от вашите лични емоции. Защото домът, в който ще поставите картината, е ваш. И картините ще въздействат преди всички на вашето семейство.
II. На второ място съобразете избора си със следните общи принципи


Внимателно подбирайте художествения стил, сюжета и цветовата гама на картините за дома. Именно тези три елемента ни въздействат емоционално и енергийно. Затова психолозите смятат, че някои картини са способни да отнемат, а други - да дават енергия на човек. Ето някои общи правила, които ще ви помогнат да избегнете грешките при избора на картина за дома.


1. ХУДОЖЕСТВЕНИЯТ СТИЛ

На голямото изкуство, създадено в стиловете абстракционизъм, конструктивизъм и кубизъм, е по-добре да се наслаждаваме в музеите и изложбените зали. Те не са препоръчвани като художествен стил за дома.

Местата, които постоянно обитава семейството, е добре да се украсят с творби на художници-импресионисти, с реалистични природни и градски пейзажи, животни, деца, цветя и др. Характерно за стила на импресионистите е личния поглед на художника в изобразяването на светлината. От тези картини в дома струи светлина. Затова именно картини в този стил, умело пресъздаващи и подчертаващи светлината в нашия свят, са най-подходящи за дома.

Бел.: Надявам се тук с моето творчество да ви бъда полезен. В основата на стила на моите картини стои импресионизмът.
Повече за импресионизма може да прочетете
ТУК


2. СЮЖЕТЪТ

Избирайте картини за дома, чието съдържание предизвиква у вас положителни емоции, ведро настроение, оптимизъм, спокойствие, равновесие. Избягвайте картини в дома си, чието съдържание ви потиска и създава негативни емоции - такива са картините със стихийни бедствия, болести, войни и др. Не избирайте и картини за дома, изобразяващи самота. Не избирайте дори безкрайно красивите златисти есенни пейзажи - те напомнят за нещо отиващо си и подсъзнателно ни навяват тъга.


3. ЦВЕТОВЕТЕ

Дайте свобода на преобладаващите светли багри. Избягвайте картини с преобладаващи тъмни тонове. Тук не става дума за това дали цветовете са пастелни или ярки. С тях ще се съобразите според помещението, в което ще ги поставите и от неговия интериор. Просто избягвайте във всички случаи картини с преобладаващи тъмни цветове.
III. На трето място съобразете избора си с интериора на помещението:


1. Цветовете на стените и на картината трябва да са в хармония

Пастелните цветове на стените са най-подходящи. Те позволяват поставянето, както на ярки картини, така и на такива с по-приглушени тонове. В помещение с повече от един цвят е добре основните тонове от интериора да се повтарят с цветовата схема на картината, за да се получи необходимият баланс. Имайте предвид, че картини с преобладаващи ярки цветове ще окажат по-силно впечатление на гостите, но на вас те бързо ще омръзнат.


2. Размерите на помещението и на картината трябва да са в хармония

Има пряка зависимост между размера на картината и разстоянието, от което тя трябва да се наблюдава, за да може да въздейства по-силно. Голямата картина в по-малко помещения трудно може да се види и възприеме, затова въздействието и ще е по-слабо. От друга страна малката картина пък ще се изгуби в по-големите помещения.


3. Стилът на мебелите и на картината трябва да са в хармония

При избора на картини за дома е добре да се съобразите със стила на обзавеждане. Класическа картина с тежка рамка би отивала на старинна мебел, но на фона на модерно и семпло обзавеждане би внесла дисонанс.ВЪРНИ МЕ ПРИ ВЪПРОСИТЕ

КАРТИНИ ЗА ДОМА

Картини с какви сюжети и цветове са подходящи за хола, за спалнята, за трапезарията, за кабинета?

Картините в дома трябва да са в хармония и с предназначението на помещението, което ще украсяват.

По-горе стана дума за това какви картини за дома трябва да избягвате. Тук ще изложим накратко някои общоприети идеи за сюжети и цветове на картините, подходящи за всяка от стаите в дома.

Вие може свободно да допълните тези идеи с ваши като се ръководите от вашето усещане за това коя картина би ви въздействала положително най-емоционално в съответната стая и на съответното място.Картини за хола
Маслена картина от художника Стефан Прокопиев
Интериор с маслена картина на художника Стефан Прокопиев ©Счита се, че пейзажите са универсален сюжет за хармония в дома.

Стените на богатите китайци са украсени с изображения на гори, реки, водопади, долини и хълмове. Специалистите по Фън Шуй са уверени, че подобни сюжети укрепват семействата и създават стабилност.

Плодовете и цветята са символи на благосъстояние. Особено се почита прасковата като знак за дълголетие и здраве.

Маслена картина от художника Стефан Прокопиев
Интериор преди
Маслена картина от художника Стефан Прокопиев
Интериор с маслени картини на художника Стефан Прокопиев ©За съхранение на брака и любовта е добре да имате в дома си картина с цветя, например божури.

Яркият градски пейзаж също е сред подходящите за хола. Там той ще създаде тържествена атмосфера и сякаш ще отвори прозорец към света.ВЪРНИ МЕ ПРИ ВЪПРОСИТЕ


Картини за кабинетаСред походящите сюжети за кабинет са натюрмортите с книги, статуетки, писалища и др. Може да се подберат и картини със сюжет, подходящ за съответната професия, хоби или интереси.Картини за спалнята
Маслена картина от художника Стефан Прокопиев
Интериор с маслена картина на художника Стефан Прокопиев ©Селският пейзаж, изпълнен със светлина и спокойни пастелни тонове, е подходящ за спалнята. Ако имате безсъние, добре би било върху стените на вашата спалня да сложите картини в зелени тонове. Отлично решение е картина с бор или пролетно поле. Зелената природа в съчетание със синьото небе ще ви успокои, ще ви извади от депресията, ще ви помогне да забравите за проблемите от изминалия ден.


Фън Шуй за картините в спалнята

За добър сън и щастлив семеен живот Фън Шуй ни съветва да не натоварваме прекалено семейното ложе с излишни емоции и внимателно да подбираме картините за спалнята. Ето някои съвети.

Фън Шуй съветва да не се окачват в спалнята картини с изобразени цветя, тъй като цветята отнемат кислорода. Фън Шуй съветва в спалнята да не се поставят и картини с водопади, реки, морета. Това води до неразбирателство в семейството. В спалнята не трябва да се поставят и картини на животни. Според Фън Шуй те ни връщат към емоции от детството и ни отдалечават от любовта днес.


Маслена картина от художника Стефан Прокопиев
Интериор преди
Маслена картина от художника Стефан Прокопиев
Интериор с маслени картини на художника Стефан Прокопиев ©За спалнята Фън Шуй препоръчва само ваши портрети, най-добре с маслени бои върху платно, или пейзажи: пролетни, летни или зимни. Може да се поставят и натюрморти с плодове. Това ще укрепи семейния живот.

Колкото и странни да ви се сторят някои съждения във философията на Фън Шуй, не трябва да забравяме, че тя е успяла да спечели милиони привърженици и е изключително популярна не само в Китай, но и в страните със силно развита икономика.


ВЪРНИ МЕ ПРИ ВЪПРОСИТЕ
Картини за трапезариятаЗа трапезарията обикновено най-подходящи са натюрмортите. Такива са картините с плодове, зеленчуци, храна, вино и други подходящи предмети, свързани със здравословното и добро хранене.

ВЪРНИ МЕ ПРИ ВЪПРОСИТЕ
Картини за кухнята и банята


В помещения с влага по стените не е уместно да слагате маслени картини, рисувани върху платно. Влагата ще ги повреди, ако не сте се погрижили да ги изолирате добре от допира им до влагата по стените.

ВЪРНИ МЕ ПРИ ВЪПРОСИТЕ
Картини за антрето и стълбището


Обикновено коридорите в дома са помещения с малки пространства. В такива случаи в коридора е добре картините да не са с голям размер. Червеният цвят стимулира човека към решителни действия, дава енергия и активност на неуверените в себе си хора. За такива хора е добре да имат в дома си ярки картини, например с изображение на макове, поставени непосредствано преди входната врата, за да излизат от дома заредени с енергия и увереност.

ВЪРНИ МЕ ПРИ ВЪПРОСИТЕ
Картини с църкви и религиозни сюжетиКартините с църкви, манастири, светии и религиозни сюжети носят особена духовна енергия и благополучие. Към такива картини в дома си трябва да се отнасяме с почит и уважение, за да цари в дома разбирателство и щастие. Затова картини с религиозна тематика не се аранжират на стената, на която се намират банята и тоалетната.

ВЪРНИ МЕ ПРИ ВЪПРОСИТЕ

КАРТИНИ ЗА ДОМА

Как да съхраним маслените картини?


Пазете картините, нарисувани с маслени бои върху платно, от:

• пряка слънчева светлина;
• влажни стени;
• нагревателни уреди.

Спазвайте правилата за почистване на маслени картини.


ВЪРНИ МЕ ПРИ ВЪПРОСИТЕ

КАРТИНИ ЗА ДОМА

Как да подредим картините в дома си?След като сте избрали картини с подходящ художествен стил, цветове и сюжет, за определено помещение от дома ви, идва моментът:

• да намерите най-подходящото място в помещението, където ще бъдат аранжирани и;
• да подредите картините по най-хармоничния начин.Полезни съвети и идеи за това може да намерите в много уеб сайтове за интериор на дома, както и на трите линка по-долу:


Място за картините в дома

Подреждане на картините в дома

Идеалната спалня според Фън Шуй.Надявам се със съветите на специалистите, поместени на тази страница от моя уеб сайт, да съм ви улеснил в намирането на вярната посока.

Желая Ви успех при избора на подходящите картини за дома ви!
ВЪРНИ МЕ ПРИ ВЪПРОСИТЕ